מדרג המזונות הישראלי - ממד I

4 קבוצות המזון וקבוצת המשקאות

לממד ה־I של מדרג המזונות הישראלי מבנה של צלחת המחולקת ל־4. הצלחת ככלי הסברה רלוונטית לעולם האוכל. כל חלק בה מייצג אחת מקבוצות המזון העיקריות: ירקות ופירות, מזונות עשירים בחלבונים, מזונות עשירים בשומנים ומזונות עשירים בפחמימות. כל קבוצה מספקת רכיבים תזונתיים חיוניים ייחודיים התורמים לאספקת אנרגיה, לתפקוד מערכות הגוף, לגדילה ולהתפתחות תקינות ולבריאות מיטבית. לצד הצלחת מוצגת כוס, המייצגת את קבוצת המשקאות. קבוצה זו היא המקור העיקרי למים החיוניים לחיים.

החלוקה ל־4 מייצגת את קבוצות המזון השונות ומעבירה את המסר שמומלץ לאכול מזונות מכל הקבוצות; מסמלת גישה תזונתית הוליסטית; ומהווה פלטפורמה להמשך מיקוד במסרים החשובים לקידום בריאות הציבור בעידן השפע.
היא אינה מייצגת בהכרח את החלק היחסי המומלץ של כל קבוצה על הצלחת.
באופן כללי, מומלץ לצרוך מזונות במסגרת צורכי האנרגיה של הגוף. אלה מושפעים מהמין, הגיל ורמת הפעילות הגופנית.

גישה תזונתית הוליסטית

הגישה התזונתית ההוליסטית מתייחסת למגוון מזונות בריאים מקבוצות המזון השונות כמכלול – ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות, שקדים, אגוזים, מוצרי בשר וחלב דלי שומן ועוד. אלה זוכים להתייחסות "שוות ערך" במודל ההסברה, ללא היררכיה וללא העדפה אבסולוטית של קבוצת מזון זו או אחרת. גישה זו באה לידי ביטוי גם במגוון רחב של הנחיות תזונתיות שפורסמו בעולם, כגון הנחיות התזונה לאמריקנים, 2020-2015, שלפיהן דפוס תזונה בריא מתמקד במזונות בעלי צפיפות תזונתית גבוהה.

מזונות בעלי צפיפות תזונתית גבוהה (Nutrient-Dense Foods), הם מזונות שבהם הרכיבים התזונתיים והאחרים המועילים לבריאות, לא "דוללו" על-ידי הוספת אנרגיה משומנים מוצקים, סוכרים ועמילנים מעובדים, או על-ידי השומנים המוצקים הנמצאים במזון באופן טבעי. כל הירקות, הפירות, הדגנים המלאים, הקטניות, האגוזים והזרעים הלא מומלחים, מוצרי החלב דלי השומן, העוף והבשר הרזים והביצים, אשר לא הוסיפו להם שומנים מוצקים, סוכרים, עמילנים מעובדים ונתרן – הם מזונות בעלי צפיפות תזונתית גבוהה.

כל הזכויות שמורות ל-לבחור נכון ©

מדרג המזונות הישראלי - ממד II

מדרג העדפה בתוך כל קבוצת מזון

גורמים תזונתיים מגבילים

הממד ה־II במדרג המזונות הישראלי הנו דירוג המזונות והמשקאות בכל קבוצה ב-3 דרגות העדפה:  להעדיף לצרוך במתינות ולהמעיט, תוך שימוש בצבעי הרמזור המוכרים.
מיקומם של המזונות והמשקאות השונים במדרג נקבע על-פי קריטריונים תזונתיים מפורטים, המבוססים על תכולת ערכי סף של 4 גורמים תזונתיים מגבילים ראשיים ושל 
12 גורמים מגבילים משניים.

4 הגורמים התזונתיים המגבילים הראשיים

  1. סוכרים מוספים*
  2. נתרן(מקורו העיקרי במלח מוסף)
  3. סך השומן ומתוכו תכולת השומן הרווי

צריכה מוגברת של רכיבים אלה עשויה להגביר את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות שונות ולהשמנת יתר, לכן הגורמים המוסמכים בעולם, כגון ארגון הבריאות העולמי, ה-FDA, משרד החקלאות האמריקני וכן משרד הבריאות הישראלי ממליצים להפחית בצריכתם.

  1. תכולת הדגנים המלאים(ותכולת הסיבים התזונתיים הנגזרת ממנה) תורמת להפחתת הסיכון למחלות, כשהם נצרכים במקום דגנים מעובדים, לכן הם הוגדרו כגורם תזונתי מגביל נוסף בקבוצת המזונות העשירים בפחמימות.

12 הגורמים התזונתיים המגבילים המשניים

ניטריטים וניטראטים המוספים למוצרי בשר מעובד; בשר אדום; שמנים העשירים בחומצות שומן רב-בלתי-רוויות; חומצות שומן טראנס; פירות מיובשים; מיצי פירות וירקות טריים או 100% מיץ; מזון בדרגת עיבוד גבוהה; משקאות המכילים קפאין; משקאות הממותקים בממתיקים דלי-קלוריות; משקאות אלכוהוליים; טיגון; צליית בשר על גחלים.

כל הזכויות שמורות ל-לבחור נכון ©

סגירת תפריט
×
×

עגלת קניות

Open chat
דילוג לתוכן